Supersymetric gauge theory and string theory - Campbellová, Anna (2010)
Supersymetrie je symetrie, která zcela zásadně zuźuje možnosti teorie. Jedním z důsledků této skutečnosti jsou požadavky na efektivní akci. Pro N = 2 supersymetrickou Yangovu-Millsovu teorii je efektivní akce dána jedinou holomorfní funkcí, což spolu s elektromagnetickou dualitou umožňuje najít její explicitní tvar. Efektivní akce je popsána pomocí eliptické křivky a vhodných integrálů - tzv. period, které popisují skalární pole a duální skalární pole. Všechny tyto objekty závisí na jednom či více kalibračně invariantních parametrech, jež popisují teorii, tzv. modulech. Popis efektivní akce je založen na magnetických monopolech. Pomocí Bogomolnyiho- Prasadova-Sommerfieldova monopolu lze zkombinovat vztah mezi periodami a moduly na jedné straně a mezi skalárním polem a souřadnicemi v prostoru na straně druhé. V této práci je studována prostorová závislost modulů pro N = 2 supersymetrickou Yangovu-Millsovu teorii s kalibračními grupami SU(2) a SU(3). Nejdříve je odvozena diferenciální ro