Fibonacciho čísla a jejich aplikace - Jarošová, Martina (2010)
Fibonacciho a Lucasova čísla, zlatý řez a řetězové zlomky patří k pojmům, které poutají pozornost matematiků i filozofů již několik staletí. Postupně byly vyšetřovány vlastnosti těchto objektů a zajímavé, někdy až fascinující souvislosti mezi nimi. Předložená práce si v první řadě klade za cíl nashromáždit poznatky o uvedených pojmech, srozumitelně je vyložit a poukázat na pozoruhodné souvislosti mezi nimi v ucelené podobě. Mapuje dosud vyšlé publikace a celou tematiku předkládá ve formě učebního textu, který může stejně dobře posloužit kantorům jako i zvídavým studentům, jež zaujala látka týkající se Fibonacciho a Lucasových čísel. V práci nalezneme mnoho zajímavých matematických vztahů a skutečností o Fibonacciho a Lucasových číslech, o zlatém řezu a řetězových zlomcích, navíc je práce rozšířena o historické poznámky. Text je rozdělen do šesti kapitol a je koncipován především jako pomocný materiál pro učitele. Kromě zajímavých řešených úloh zde čtenář najde celou řadu matematických