Sbírka řešených úloh z aplikací stachastických modelů - Šmerda, Stanislav (2008)
Práce je koncipována jako učební text pro rozšíření výuky matematiky na střední škole. Jeho náplní je ukázat markovské řetězce a jejich aplikace. Teoretická část se snaží vysvětlit téma jednoduchou formou tak, aby studenta střední školy zaujala a byla pro něj snadno pochopitelná. Příklady, na kterých jsou markovské řetězce vysvětlovány, vycházejí z běžných životních situací, aby žák přímo viděl možné využití znalostí, které získává. Druhou částí jsou příklady, na kterých se dají markovské řetězce procvičit. Příklady řešené i neřešené jsou většinou zadávané formou slovních úloh