Současný stav mnišské sanghy na Srí Lance a její vliv na etablování budhistického mnišství v Evropě - Trávníček, Zdeněk, 1976- (2010)
Předkládaný text se zabývá mnišským životem v theravádovém buddhismu, jak je popsán v páli kánonu a komentářové literatuře, jakož i jeho současnými podobami na Srí Lance a způsoby, jakými mohou tyto formy mnišského života ovlivňovat podoby buddhistického mnišství či jiné formy spirituální praxe v Evropě. Pro zachycení různých způsobů pojímání mnišství je použita Gombrichova teorie afektivní a kognitivní praxe buddhismu, která je aplikována zejména na členění a vyhodnocování dat získaných během terénního výzkumu buddhistického mnišství na Srí Lance. Pro získávání a analýzu dat o stavu současného mnišství na Srí Lance byly využity postupy zakotvené teorie a jako hlavní výzkumná metoda „žití ve výzkumu“. Zatímco v kanonických textech je cíl mnišského života definován jako ustání utrpení vyhasnutím chtivosti, nenávisti a zaslepenosti, tedy prožitím nibbány, v afektivní rovině soudobého mnišského života na Srí Lance dochází k proměnám cíle mnišského života. Jedním z důsledků je změna tradič