Nominal rigidities and wage-price dynamics in estimated DSGE model of open economy: application for the Czech Republic - Hloušek, Miroslav, 1979- (2010)
Cílem práce je prozkoumat význam nominálních rigidit - zejména mezd a cen - v české ekonomice. Jako nástroj je použit DSGE model otevřené ekonomiky s nominálními rigiditami. Model je odvozen z mikrozákladů a zahrnuje čtyři typy nominálních rigidit: ve mzdách, v domácích cenách a v cenách importů a exportů. Rigidity jsou modelovány jako Calvo kontrakty s indexací. Model je odhadnut na datech české ekonomiky pomocí bayesovských technik. Poté je vyhodnocena vypovídací schopnost modelu a jsou studovány jeho dynamické vlastnosti prostřednictvím impulsních odezev. Důraz je kladen na dynamiku mezd a cen. Alternativní modelové specifikace (s různými předpoklady o nominálních rigiditách) jsou porovnány na základě marginální věrohodnosti dat. Z výsledků vyplývá, že nominální rigidity jako takové jsou důležitou součástí modelové ekonomiky. Specifikace modelu bez nominálních rigidit seděla na datech nejhůře. Další závěr, že mzdy jsou rigidnější než ceny, vyplývá ze dvou výsledků. Zaprvé, odhadnuté