Nepřímá poranění optiku a chiasmatu - Otradovec, Jiří, 1921-2008 (Albertova sbírka prací z operativních oborů ;, 1969)
Na podkladě analýzy klinického materiálu řeší autor problematiku traumatologických případů spadajicích do okruhu zájmů okulistů, neurochirurgů, traumatologů a neurologů. Jedná se o nepřímá poranění optiku a chismatu, která vznikají při určitém kraniocerebrálním úrazu. Autor shromáždil materiál 71 případů, ve většině z nich vznikla monokulární porucha, v ostatních byl porušen zrak obou očí. U jednostranných lézí byla trvalým následkem amaurosa a v 55 % byl zrak postižen částečně nebo přechodně. U těchto afekcí prověřil diagnostické a prognostické možnosti a na základě jejich studia podává poznatky z patofyziologie prechiasmatického a chiasmatického úseku zrakové dráhy, zvláště pokud se týkají poruch zorného pole a pupilomotorické dráhy, a zkušenosti z rentgenologie orbitokraniálních úrazů