Vplyv vybraných premenných na vedomosti žiakov o vtákov a identifikácia mylných predstáv žiakov o vtákoch - Pecušová, Eva (2010)
Predložená rigorózna práca „Vplyv vybraných premenných na vedomosti žiakov o vtákoch a identifikácia mylných predstáv žiakov o vtákoch“ je zameraná na zisťovanie mylných predstáv žiakov II. stupňa základných škôl o vtákoch. Okrem zisťovania mylných predstáv bol skúmaný aj vzťah medzi vybranými premennými, ako sú gender, ročník, bydlisko, chov domáceho zvieraťa, postoje k aktivitám súvisiacim s prírodou a sympatie k vybraným vtákom, na vedomosti žiakov. Ako výskumný nástroj bol použitý dotazník vlastnej konštrukcie, ktorý okrem demografických položiek obsahoval 5-stupňové položky Likertovho typu zisťujúce postoje a sympatie a otvorené a uzavreté otázky zisťujúce vedomosti žiakov. Výskumu sa zúčastnilo 719 žiakov.