Samospráva obcí v českých zemích a ČSR do r. 1938 - Pospíšil, Kamil (2010)
Práce pojednává nejprve o počátcích samosprávy v českých zemích, kde vymezuje obec a její území, obecní samosprávné orgány a osoby, nacházející se na území obce. Dále se práce zaobírá samostatnou působností obce, hospodařením obce a sociální péčí obce o chudé. V druhé části jsou rozebrány jednotlivé typy samospráv od recepce rakouské správní soustavy, přes dílčí reformu obecní samosprávy v r. 1919, k župní správě z r. 1920. Ke konci práce je konstatováno omezování samosprávy v letech 1927-1938.