Migrace a etnická identita cizinců v České republice - Abramuszkinová Pavlíková, Eva; Pavlicová, Martina, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav evropské etnologie (2010)
Hlavním cílem předkládané práce je analýza problematiky migrace s důrazem na pojetí etnické identity, na příkladu cizinců v České republice. Středem zájmu je migrace v souvislosti s případnou změnou tradiční role pojetí národa a otázek s tím souvisejících - terminologie s ohledem na jazykové odlišnosti, různá pojetí národa, nacionalismu, identity a zejména etnicity a etnické identity. Mezi analyzované oblasti patří problematika kultury, adaptačních procesů a hodnot imigrantů, stereotypních představ a kořenů extrémismu doplněná o subjektivní pohled cizinců na sledovanou problematiku. Předkládaná práce je rozčleněna do čtyř hlavních kapitol. První kapitolu tvoří metodologická východiska, která jsou důležitá pro pochopení výzkumného procesu a získávání kvalitativních dat použitých v analytické části práce. Druhá kapitola s názvem Terminologie se zabývá tématy: národ, nacionalismus, transnacionalismus, identita, etnicita, kultura a stereotypy. Navazující třetí část uvádí objektivní údaje o
The main goal of this work is the analysis of migration issues with the focus on ethnic identity. The subject under study is both the perception of identity in general and specific identity of foreigners in the Czech Republic. The issue of identity is analyzed in the context of migration, the meaning of the nation, (trans)nationalism, ethnicity and ethnic identity. Important areas under study include: the role of culture, adaptation, values of immigrants, stereotypes and also subjective interpretation of ethnic identity perceived by foreigners of different nationalities in the Czech Republic
Vedoucí práce: Martina Pavlicová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2010
Keywords: cizinci -- Česko; etnicita -- Česko; migrace obyvatelstva -- Česko; multikulturalismus -- Česko; aliens; ethnicity; migration; multiculturalism; Česko -- imigrace; Czechia -- immigration; disertace; dissertations