Migrace a etnická identita cizinců v České republice - Abramuszkinová Pavlíková, Eva (2010)
Hlavním cílem předkládané práce je analýza problematiky migrace s důrazem na pojetí etnické identity, na příkladu cizinců v České republice. Středem zájmu je migrace v souvislosti s případnou změnou tradiční role pojetí národa a otázek s tím souvisejících - terminologie s ohledem na jazykové odlišnosti, různá pojetí národa, nacionalismu, identity a zejména etnicity a etnické identity. Mezi analyzované oblasti patří problematika kultury, adaptačních procesů a hodnot imigrantů, stereotypních představ a kořenů extrémismu doplněná o subjektivní pohled cizinců na sledovanou problematiku. Předkládaná práce je rozčleněna do čtyř hlavních kapitol. První kapitolu tvoří metodologická východiska, která jsou důležitá pro pochopení výzkumného procesu a získávání kvalitativních dat použitých v analytické části práce. Druhá kapitola s názvem Terminologie se zabývá tématy: národ, nacionalismus, transnacionalismus, identita, etnicita, kultura a stereotypy. Navazující třetí část uvádí objektivní údaje o