Histochemický průkaz těžkých kovů po perorální aplikaci v některých orgánech samic a jejich fétů u laboratorní myši (Mus musculus var. alba) - Krejčířová, Lenka (2010)
V práci byla studována histochemická distribuce olova, kadmia a rtuti a kovy způsobených strukturních změn v orgánech březích myších samic a jejích fétů po jejich perorální aplikaci v dávce 0,03 mg kovu na myš a den. Těžké kovy byly podávány březím samicím mezi 9. - 20. dnem březosti. Počátkem 21. dne březosti byla zvířata usmrcena cervikální dislokací a byly odebrány vzorky orgánů ze samic a jejich fétů (placenta, játra, ledviny). Vzorky byly fixovány ve formolu nebo glutaraldehydu syceném 5-10 minut H2S a zality podle standartního protokolu pro světelný a elektronový mikroskop. K vizualizaci kovů v řezech byl použit histochemický postup v úpravě Pearse (1972) spočívající v konverzi kovu v příslušný sulfid, který se následně konjuguje se stříbrem. Světelně mikroskopické nálezy Mikroskopická depozita těžkých kovů byla zjištěna: - v placentě v dolních dvou třetinách labyrintové vrstvy a celé spongiotrofoblastové vrstvě, a to především ve vazbě na erytrocyty a buňky trof