Struktura, dynamika a geomorfologické účinky dřevní hmoty v říčních korytech lesních vegetačních stupňů ČR - Krejčí, Lukáš, 1982-; Máčka, Zdeněk, 1973-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2010)
Předkládaná dizertační práce je věnována problematice říčního dřeva, zejména hrubého říčního dřeva označovaného jako LWD. Toto téma je v České republice ještě velmi málo zpracované, a proto tato dizertační práce patří k prvním uceleným a komplexním studiím vůbec. Obsah práce je primárně tvořen dvěma, pojetím odlišnými, rozsahem však vyrovnanými, částmi. První část je obecná a vychází převážně z poznatků publikovaných ve světové literatuře. Věnuje se vývoji disciplíny a řešeným tématům, terminologii, významu a funkcím vegetačního doprovodu a říčního dřeva v ekosystémech vodních toků. Pozornost je také věnována aspektu toku látek v poříčním koridoru formou pozice, přísunu, transportu a zániku říčního dřeva. Pro představu o struktuře a množství říčního dřeva ve světových řekách různých řádů a velikostí jsou uvedeny informace čerpané ze studií věnujících se Americkým, Evropským a Australským vodním tokům. Na závěr jsou prezentovány možnosti využití říčního dřeva v nejrůznějších revitalizač
This Ph.D. thesis deals with problems of woody debris, above all large woody debris - LWD. This topic is very little resolved in the Czech Republic and that is why this thesis belongs to the first comprehensive studies at all. Content of this work is principally divided into two different, well balanced, parts. The first part is composed of general facts and above all is based on information gained from the worldwide literature. The attention is paid to the development of this discipline, former and actual topics, terminology, significance and function of woody debris and riparian vegetation in river ecosystems. Input, position, transport and decay of woody debris are also solved as the aspect of matter flow. The information about the structure and quantity of woody debris in American, European and Australian streams and rivers of different order and size are mentioned. Possibilities of woody debris usage in different kinds of restoration projects abroad and the first cases of its usin
Vedoucí práce: Zdeněk Máčka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: revitalizace vodních toků; říční dřevo; říční koryta; revitalisation of streams; revitalization of streams; river channels; wood in rivers; woody debris; Česko; Czechia; disertace; dissertations