Fórum v mezinárodním obchodním styku - Doležel, Vladimír (2010)
Disertační práce se zabývá významem fóra v mezinárodních obchodních vztazích. Fórum není snadné definovat a obecná definice nebyla nikdy dána. Příčinou je odlišnost jednotlivých fór a mnohdy i zásadně odlišné pohledy rozhodčího a obecného soudnictví. V práci separace obou způsobů řešení sporů důsledně dodržována. Je vysloven závěr, podle kterého představuje fórum právní institut smíšeného charakteru.