Možnosti konzervativní léčby achalázie jícnu - Kroupa, Radek (2010)
Práce v úvodu popisuje dle recentních údajů možnou etiologii a vývoj vzácného onemocnění jícnu - achalázie. Jsou probrány současné možnosti diagnostiky a terapie nemoci. V souvislosti s vlastními daty jsou hodnoceny epidemiologické údaje o onemocnění, možnosti diagnostiky a využití moderních vyšetřovacích metod. Kompletně jsou popsány praktické zkušenosti s dostupnou terapií včetně faktorů ovlivňujících volbu a výsledky léčby.