Olomoucký biskup František kardinál Dietrichstein a jeho vztahy k římské kurii - Parma, Tomáš, 1971- (2010)
František kardinál Dietrichstein (1575-1636), jedna z velkých středoevropských osobností prvních desetiletí 17. století, je osobností mnohovrstevnou, která zasahuje jako kardinál a olomoucký biskup nejen do středoevropského vývoje doby vrcholící konfesionalizace v oblasti náboženské a církevní, ale také v oblasti politické, vojenské a kulturní, jako jeden z činitelů kulturního transferu a rozvoje „prvních moderních květů“ protobarokní kultury na Moravě. Do dnešních dob se však Dietrichsteinovi dosud nedostalo kritické a vědecké biografie, což je dáno především stavu zachování početného archivního materiálu spojeného s jeho osobou, rozptýleného po celé Evropě a navíc zachovaného diskontinuálně. Disertační práce je zaměřena na poznání nejvyšší roviny Dietrichsteinovy církevní existence, jíž je jeho kardinálská hodnost a z ní vyplývající vztahy s římskou kurií, a především jejich prostřednící, agenti v celé Itálii, mezi nimiž vyniká především postava římského agenta Jacoma Olivieriho a je