Delirantní stavy u interně nemocných vyššího věku - Šlapák, Jan, 1978- (2010)
Delirium je u pacientů vyššího věku jednou z nejčastějších a nejzávažnějších psychických poruch. Tato práce byla zaměřena na stanovení deliria jako markeru prognózy pacientů s deliriem, zhodnocení rizikových faktorů pro vznik delirantních stavů, příčin jejich vzniku a posouzení vlastních terapeutických postupů. Materiál a metodika: byl analyzován datový soubor 1 158 jedinců, a sice 579 jedinců, u nichž došlo k deliriu, a 579 jedinců, u nichž k výskytu deliria nedošlo. Podmínkou zařazení pacienta do souboru byl věk nad 65 let. Přítomnost deliria byla hodnocena testem Confusion Assessement Method. Jedinci v kontrolním souboru byli náhodně vybráni ze všech pacientů, u kterých k výskytu deliria nedošlo. Těchto pacientů bylo celkem 3496. Výsledky: delirantní pacienti měl významně vyšší mortalitu, dobu hospitalizace, potřebu institucionalizace, vyšší věk, horší kognitivní a funkční stav (hodnoceno MMSE a ADL). Rizikovými faktory pro rozvoj deliria byly vysoký věk, polymorbidita, demence, ané