Rozšíření druhů rodu Cirsium v České republice srovnávací studie - Blizňáková, Petra, 1985- (2010)
Předkládaná práce popisuje geografické rozšíření druhů rodu Cirsium v České republice. Byla vypracována na základě studia herbářových položek, literárních údajů z České národní fytocenologické databáze (CNPD), databáze FLDOK spravované Botanickým ústavem Akademie věd České republiky v Průhonicích, databáze jihočeské pobočky České botanické společnosti a Dominovy rukopisné kartotéky. Lokality z těchto zdrojů byly zaneseny do databáze. Ta obsahuje celkem 37340 lokalit (32492 lokalit bez duplikátů). K lokalitám byly přiřazeny zeměpisné souřadnice a na jejich základě byly vytvořeny mapy rozšíření studovaných druhů. Druhy Cirsium arvense, Cirsium vulgare a Cirsium oleraceum se vyskytují téměř na celém území České republiky, od nížin až do oblastí hor. Hojně rozšířeným druhem je také Cirsium palustre, který vyhledává spíše chladná a vlhká stanoviště. Nejvíce chladnomilným druhem je Cirsium heterophyllum, který je vázán na většinu horských oblastí České republiky, s výjimkou Karpat na východn