Velikost genomu rostlin a nadmořská výška - Bártová Dittrichová, Daniela (2010)
Diplomová práce se zabývá vztahem vnitrodruhové variability velikosti genomu k~nadmořské výšce. Na modelových druzích, měřených průtokovou cytometrií, ukazuje, že jejich variabilita (Hordeum spontaneum 2,7 %, Dactylis glomerata, 11 %) není vysvětlitelná gradientem nadmořské výšky. Falzifikuje tak závěry předchozí studie Reevese et al. (1998), provedené na témže materiálu genetické banky IGER z populací Dactylis glomerata z jižní a jihozápadní Evropy. Pomocí dat z globálního klimatického modelu poukazuje na obtížnou srovnatelnost studií z různých geografických oblastí, založených na nadmořské výšce jako vysvětlující proměnné