Diverzita vegetace přirozených listnatých lesů a jehličnatých kultur v Chřibech - Hejdová, Monika, 1986- (2010)
Tato diplomová práce porovnává druhové složení, druhovou bohatost, zastoupení nepůvodních druhů a strukturu bylinného patra listnatých lesů a jehličnatých kultur v Chřibech pomocí stratifikovaného sběru dat zohledňujícího rozdíly v abiotických vlastnostech stanovišť. Také jsou testovány vliv stáří stromového patra na druhovou bohatost podrostu a vliv smrku ztepilého (Picea abies) na okyselování půdy, jehož důsledkem by mohlo být nahrazování původních druhů podrostu druhy acidotolerantními. Celkem bylo zaznamenáno 161 fytocenologických snímků. Ty byly rozděleny do tří skupin podle typu lesa (bučiny, dubohabřiny a smrčiny). Zastoupení druhů bylo hodnoceno pomocí devítičlenné Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. U snímků bučin, dubohabřin a smrčin byly srovnány počty druhů v jednotlivých vegetačních patrech, půdní pH, hloubka opadu a průměrné Ellenbergovy indikační hodnoty. Rovněž byl testován vliv jednotlivých faktorů na druhovou bohatost a složení podrostu. Ukázalo se, že p