Vegetace rašelinišť a pH: vliv metody měření - Kratochvílová, Lucie (2010)
Vegetaci rašelinišť ovlivňují zejména vodní režim, pH a nasycení vody bázemi. S proměnnou prostředí pH se setkáváme ve většině prací, zabývajících se vztahy mezi vegetací a fyzikálně-chemickými vlastnostmi prostředí. Existuje však více způsobů jak pH změřit. V předkládané práci se věnuji právě dopadu různých metod měření na výslednou interpretaci ekologických studií. Během vegetačního období 2007-2009 jsem zaznamenala 55 fytocenologických snímků slatiništní vegetace ve středních a severních Čechách. Na každé ploše jsem měřila pH čtyřmi možnými metodami: (1) pH vody, která naplnila vyhloubený důlek v rašelině, (2) pH vody, kterou jsem vymačkala ze stélek mechorostů, (3) pH výluhu půdního vzorku a (4) pH povrchové vody v rašelinných jezírkách či šlencích. Poslední způsob se týká pouze nejmokřejších slatinišť (35 ploch). Analýzou TWINSPAN jsem soubor rozdělila do 6 vegetačních skupin, které zahrnují celý gradient od chudých horských vrchovišť, přes přechodová rašeliniště až k bohatým a vá