Taxonomy and ecology of freshwater diatoms of IIe Amsterdam (TAAF, South Indian Ocean) - Chattová, Barbora, 1984- (2010)
Práce přináší výsledky ekologické studie sladkovodních rozsivek ostrova Nový Amsterdam v jižním Indickém oceánu. Během výzkumu byly objeveny dva nové druhy rodu Pinnularia (Pinnularia amsterdamensis sp. nov. and Pinnularia vixconspicua sp. nov.). V práci je uveden jejich popis včetně latinské diagnosy a ekologických preferencí. Morfologie obou druhů je srovnána s podobnými taxony. Součástí studie je také stručné srovnání biogeografických vztahů a rozsivkové flóry ostrova s ostatními ostrovy v jižním Indickém oceánu. Ve 46 vzorcích pocházejících především z potůčků a rašelinných jezírek různých částí ostrova bylo nalezeno celkem 97 taxonů rozsivek náležících k 30 rodům. Nejvíce zastoupenými rody byly rody Pinnularia, Nitzschia, Diadesmis, Luticola a Eunotia. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí softwaru pro mnohorozměrné hodnocení společenstev CANOCO for Windows (verze 4.5). Z výsledků analýz je patrné, že nejvýznamnějšími faktory ovlivňujícími druhovou pestrost a distribuci