Vliv kosení na druhové složení rašelinných luk ve Žďárských vrších - Veleba, Adam, 1986- (2010)
V roce 2007 byl na 12 mokřadních loukách ve Žďárských vrších založen managementový experiment, na kterém jsme zapisovali druhové složení trvalých ploch. Po třech letech jsem vyhodnotil získaná data, celkem 330 zápisů ze 120 trvalých ploch a dále měření poklesu hladiny podzemní vody a pH z každé lokality jsem využil v analýzách v programech Canoco a Statistica. Potvrdil jsem zejména významný vliv ukončení seče na pokles druhové diverzity a na vzrůst pokryvnosti bylinného patra dříve kosených ploch luční vegetace. Pozoroval jsem také méně výrazné změny druhového složení na plochách, kde pravidelná seč nebyla přerušena. Na dvou lokalitách byla seč po dlouhé době obnovena, na kosených plochách jsem skutečně zaznamenal změnu druhového složení, ale ke změně došlo i na kontrolních plochách, takže nebylo možné prokázat její souvislost s managementem. Nepodařilo se mi zjistit žádnou korelaci mezi mírou změny a poklesem hladiny podzemní vody ani hodnotou pH.