Maloškálová prostorová variabilita stanovištních faktorů v dubových lesích a její vztah k druhovému složení bylinného patra - Hradilová, Lucie (2010)
Cílem práce bylo zhodnotit maloškálovou variabilitu vybraných stanovištních faktorů (pH půdy, vlhkost, světlo) a jejich vliv na vegetaci podrostu dvou různých dubových lesů - světlé doubravy a stinné dubohabřiny. Oba studované lesní porosty leží v okolí Brna. Na obou lokalitách bylo vytyčeno pět ploch velikosti běžných fytocenologických snímků (10 x 10 m), jež byly následně rozděleny na 25 dílčích malých snímků (2 x 2 m). Ze středu každého malého snímků byla sebrána data o prostředí - vyfotografován stromový zápoj, odebrány vzorky půdy pro analýzy pH a změřena vlhkost půdy. Byl zapsán fytocenologický snímek pro jednotlivé malé plochy. Zjištěné údaje o stanovištních faktorech a vegetaci byly vyhodnoceny ordinačními a korelačními analýzami. Výsledkem studie jsou zjištěné vztahy mezi vegetací a prostředím na malé škále. Hlavním určujícím faktorem prostředí bylo ve světlé doubravě světlo. Tento faktor zde signifikantně ovlivňuje druhové složení podrostu i jeho bohatost. Ve stinné dubohabři