Nové přístupy k hodnocení tělesné zdatnosti žáků - součást výchovy ke zdraví na 1. stupni ZŠ - Vrbas, Jaroslav, 1978- (2010)
Cílem disertační práce bylo získat nové poznatky o zdravotně orientované zdatnosti (ZOZ) dětí mladšího školního věku. Práce se zaměřila na popisné charakteristiky ZOZ, na ověření vztahů mezi vybranými ukazateli ZOZ a na rozdíly v ukazatelích ZOZ mezi skupinami dětí členěnými podle pohlaví a věku (ročníků základní školy). Výzkum byl proveden na souboru 590 dětí ve věku 6 až 12 let. Výzkumnými metodami byly motorické testy baterie Fitnessgram, metoda pro zjišťování složení těla BMI a metody pro hodnocení držení těla podle autorů Jaroš a Lomíček. Výsledky byly zpracovány pomocí metod statistické analýzy. Výzkum prokázal možnost uplatnění testové baterie Fitnessgram v podmínkách 1. stupně české základní školy. Motorické testy baterie Fitnessgram potvrdily přijatelnou úroveň aerobní a svalové zdatnosti a flexibility českých dětí. Posouzení složení těla metodou BMI dokládá, že 57 % českých dětí mladšího školního věku má normální váhu, 18 % dětí nadváhu, 20 % dětí obezitu a 5 % dětí podváhu.