Funkční obstipace u mladých žen - Suchomelová, Kateřina, 1983- (2010)
Funkční obstipace patří mezi závažná onemocnění gastrointestinálního traktu, postihující všechny věkové skupiny obyvatelstva, její výskyt je častější mezi ženami. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že mezi oslovenými mladými ženami ve věku 18 až 25 let byl výskyt obstipace okolo 15 %. Byla prokázána souvislost mezi kouřením a obstipací. Statisticky významně vyšší výskyt obstipace byl ve skupině žen, které kouří, než ve skupině žen, které nekouří (bývalé kuřačky a ženy, které nikdy nekouřily). Statisticky významně vyšší výskyt obstipace byl zaznamenán i ve skupině mladých žen, které se nevěnují intenzivní chůzi po většinu dní v týdnu, a u mladých žen, které nekonzumují pravidelně dopolední a odpolední svačinu.