Krystalochemie a fázové vztahy Fe, Mg, Mn, AI - minerálů v granitických systémech - Cempírek, Jan, 1979- (2010)
Práce na téma „Krystalochemie a fázové vztahy Fe,Mg,Mn,Al-minerálů v granitických systémech“ je zaměřena na vybrané anomální asociace minerálů, které jsou svázány s granitickými systémy. Výjimečnost studovaných asociací spočívá především v atypickém složení jedné nebo více fází. Cílem práce bylo charakterizovat tyto fáze a asociace, a definovat obecně platné zákonitosti celosvětového významu. Pozornost byla věnována především krystalové chemii jednotlivých minerálů, substitučním trendům, a strukturnímu původu těchto trendů. Detailně byla zpracována především tato čtyři témata z odlišných typů geologického prostředí: 1) Struktura turmalínu (olenitu) se zvýšeným obsahem hliníku v tetraedrické koordinaci z abysálního pegmatitu na lokalitě Kuklík u Kutné Hory. 2) Mísivost minoritních prvků v titanitové struktuře, na příkladu komplexně zonálního titanitu z žilného skarnu na kontaktu melagranitu a mramoru v lomu Kamenné doly u Písku. 3) Substituční mechanismy vstupu fosforu do granátů z leukokra