Lokální environmentální témata v dyjské části Znojemska - Karvánková, Petra, 1981- (2010)
Práce se zabývá lokálními environmentálními problémy v území dyjské části Znojemska (dále jen DZ), které je lokalizováno v česko-rakouském pohraničí. Zájmové území DZ zahrnuje českou i rakouskou část včetně společné státní hranice. V předkládané práci jej souhrnně nazýváme dyjská část Znojemska podle řeky Dyje, která tvoří hlavní páteřní osu celého území. V širším slova smyslu se jedná o prostor ohraničený městy Znojmo v Česku a Retz v Rakousku. Česká část území DZ je situována v jihozápadní části Jihomoravského kraje v rámci ORP Znojmo (1/5 ORP Znojmo) a rakouská část DZ leží v severovýchodním okraji spol¬kové země Dolní Rakousko, v rámci čtvrti Weinviertel a spadá do okresu Hollabrunn. V první kapitole jsou představeny cíle předkládané práce, popsány použité metodické postupy a východiska a rozebrány dosavadní poznatky, týkající se jednak obecné problematiky tak i přímo zájmového území. Druhá kapitola se věnuje struktuře a možným zdrojům financování přeshraniční česko-rakouské spolup