Strukturní vlastnosti biologicky významných kvadruplexů - Fialová, Markéta (2010)
Studovali jsme biologicky významné fragmenty nukleových kyselin, které díky své neobvyklé nukleotidové sekvenci mohou vytvářet kvadruplexová uspořádání. Studiem série vhodně vybraných oligonukleotidů jsme ukázali, že vrstvení guaninů, jak u paralelního G-kvadruplexu (dále jen kvadruplexu) dG4, tak i u duplexu d(C4G4) v B-DNA i A-DNA uspořádání je velmi podobné. Tato strukturní neměnnost mohla mít význam v evoluci přenosu genetické informace a v základních funkcích nukleových kyselin, jako je například zahájení transkripce, rekombinace a další. (Kypr and Fialova, 2001) Věnovali jsme se studiu konformačních vlastností aptameru, který se specificky váže k thrombinu a inhibuje tím jeho aktivitu. Literární data uvádějí, že thrombinový aptamer se skládá do kompaktního antiparalelního intramolekulárního kvadruplexu. Pozorovali jsme, že thrombinový aptamer tvoří antiparalelní kvadruplex již v roztoku s nízkou iontovou silou. Přítomnost draselných iontů nebo etanolu kvadruplex stabilizuje, na