Anorexia mentalis : anorektické syndromy, jejich diagnostika a léčba - Faltus, František, 1930-2015 (Thomayerova sbírka. Přednášky a rozpravy z oboru lékařského ;, 1979)
Práce, která vychází z vlastních klinických zkušeností a současných poznatků vědy, se zabývá syndromem mentální anorexie, jejími základními příznaky a problematikou diferenciální diagnostiky vůči některým somatickým apsychickým poruchám. Vypracovává kritéria ke stanovení diagnózy mentální anorexie, demonstruje správný postup při stanovení diagnózy, poukazuje na nejčastější diagnostické omyly a ze získaných poznatků vyvozuje terapeutické postupy