Aktuální drogové závislosti - Drtil, Jiří, 1937-2007 (Thomayerova sbírka přednášek a rozprav z oboru lékařského ;, 1978)
Práce shrnuje zkušenosti získané při diagnostice, léčbě a výzkumu drogových závislostí v letech 1963-1975. Vysvětluje základní pojmy, drogovou závislost obecně, a sleduje vliv drogy na osobnost. Ve speciální části se zabývázávislostí na analgetikách, psychostimulanciích, antiastmatikách, inhalačních drogách, barbiturátech, opiátech, sedativech a dalších lécích. Dotýká se i otázek diagnostiky, prevence a léčby drogové závislosti