Kvalita života pacientů s fibrilací síní - Tomášková, Hana; Šenkyříková, Marta, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2010)
Předmětem zájmu této bakalářské práce jsou pacienti s fibrilací síní a kvalita jejich života. První část práce pojednává o kvalitě života, epidemiologii, patofyziologii, formách, příznacích, vyšetřovacích metodách a léčbě fibrilace síní. Druhou část tvoří výsledky dotazníkového šetření provedeného u 87 respondentů léčících se s fibrilací síní. Z výsledku šetření vyplývá, že většina pacientů jsou pacienti vyššího věku, přes četné symptomy fibrilace síní zůstávají často aktivní v pracovní i v pohybové oblasti a arytmie i její léčba je výrazněji neomezuje v běžném životě. Proto většina z nich hodnotí v závěru dotazníku kvalitu svého života jako uspokojivou. Z provedeného výzkumu však rovněž vyplývá, že více jak ⅓ pacientů nebyla o svém onemocnění dostatečně informována. To je skutečnost, kterou je nutno více zdůraznit jak v každodenní péči, tak při vypracovávání standardů ošetřovatelské péče u těchto pacientů.
This bachelor thesis is focused on the patients with atrial fibrillation and their quality of life. The first part of the work concerns in quality of life, epidemiology, pathophysiology, forms, symptoms, examination methods and treatment of atrial fibrillation. The second part includes the results of questionnare study performed in 87 consecutive patients with atrial fibrillation. The outcomes showed, that the majority of patients were the elderly people or seniors. In spite of frequent arrhythmic symptoms they often remained active in careers, in sporting or other activities and they felt only mild limitation from secondary effects of drugs. That is the reason why almost 90 percent of patients with atrial fibrillation evaluated their quality of life as satisfactory. Nevertheless there was found one unfavourable result in the study: more than one third of respondents were not sufficiently informed about atrial fibrillation. The improve in patient's education is the strategy, which must
Vedoucí práce: Marta Šenkyříková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: fibrilace síní; Atrial Fibrillation; bakalářské práce