Očkování proti chřipce u seniorů - Surá, Irena; Onderková, Alice, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2010)
Tato bakalářská práce nabízí pohled na názory a vědomosti seniorů o chřipce a o očkování proti chřipce. V teoretické části jsou komplexním způsobem zpracovány dostupné poznatky o vývoji chřipkového onemocnění, stručná zmínka o imunitním systému a dosud známé poznatky a doporučení o očkování proti chřipce a o možnostech využití vakcinace u seniorů. V empirické části práce jsou analyzovány názory a vědomosti seniorů žijících v domácím prostředí a v domovech pro seniory na prevenci chřipky očkováním a porovnána proočkovanost ve sledovaných skupinách. U očkovaných jsou sledovány účinnost a komplikace. V uplynulém roce byla situace s chřipkou odlišná od jiných sezón v důsledku přítomnosti pandemického viru, proto je v bakalářské práci zohledněna i tato skutečnost.
This bachelor assessment will explore opinions and knowledge of the elderly persons about the flu and the flu vaccination. Firstly, theoretical part assert comprehensive analyses of available information about the flu evolution, briefly explains the immune system and outlines known information and recommendations about the flu immunization and possibility to use the flu vaccination in the elder population. Secondly, empiric section highlights, the views and knowledge of the elders who live in home environment as well as in senior´s homes and their consideration of the flu vaccination as prevention against the flu and compare the vaccination results in targeted groups. It will study the effects and possible complication of the flu vaccination in the groups. The assessment will underlines some of the fact about pandemic viruses due to its recent occurrence.
Vedoucí práce: Alice Onderková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: chřipka lidská; senioři; vakcinace; older people; Influenza, Human; Vaccination; bakalářské práce