Očkování proti chřipce u seniorů - Surá, Irena (2010)
Tato bakalářská práce nabízí pohled na názory a vědomosti seniorů o chřipce a o očkování proti chřipce. V teoretické části jsou komplexním způsobem zpracovány dostupné poznatky o vývoji chřipkového onemocnění, stručná zmínka o imunitním systému a dosud známé poznatky a doporučení o očkování proti chřipce a o možnostech využití vakcinace u seniorů. V empirické části práce jsou analyzovány názory a vědomosti seniorů žijících v domácím prostředí a v domovech pro seniory na prevenci chřipky očkováním a porovnána proočkovanost ve sledovaných skupinách. U očkovaných jsou sledovány účinnost a komplikace. V uplynulém roce byla situace s chřipkou odlišná od jiných sezón v důsledku přítomnosti pandemického viru, proto je v bakalářské práci zohledněna i tato skutečnost.