Život s celiakií - Vinklerová, Lucie; Beharková, Natália, 1976-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2010)
Předmětem bakalářské práce je nemoc celiakie. Celiakie je celoživotní geneticky podmíněné autoimunní onemocnění Těžištěm je dotazníková studie provedená u 102 respondentů trpících touto chorobou.Cílem bylo zjistit teoretické znalosti respondentů o celiakii, jaké má choroba socioekonomické dopady na svého nositele a jaká je compliance pacientů s ní. Výsledky ukazují teoretické vědomosti respondentů, jak choroba omezuje nemocné v životě, jejich compliance s nemocí. Závěrem jsou prezentovány návrhy, jak situaci pacientů s celiakií zlepšit.
The topic of the bachelor thesis is the celiac disease. Celiac disease is the life long hereditary autoimmune disease. The crucial part of the work is a questionnaire-based study answered by 102 respondents suffering from the disease. The aim of this work was to find out teoretic patient´s knowledge about disease, its socioeconomic impacts on the patients and their compliance with it. The results show patients´teoretic knowledge, how seriously the patients are limited in their life, their complaince with disease. Conclusion presents suggestions for improving situation of celiac patients.
Vedoucí práce: Natália Beharková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: autoimunitní nemoci; bezlepková dieta; celiakie; glutenfree diet; Autoimmune Diseases; Celiac Disease; bakalářské práce