Život s celiakií - Vinklerová, Lucie (2010)
Předmětem bakalářské práce je nemoc celiakie. Celiakie je celoživotní geneticky podmíněné autoimunní onemocnění Těžištěm je dotazníková studie provedená u 102 respondentů trpících touto chorobou.Cílem bylo zjistit teoretické znalosti respondentů o celiakii, jaké má choroba socioekonomické dopady na svého nositele a jaká je compliance pacientů s ní. Výsledky ukazují teoretické vědomosti respondentů, jak choroba omezuje nemocné v životě, jejich compliance s nemocí. Závěrem jsou prezentovány návrhy, jak situaci pacientů s celiakií zlepšit.