Znalosti všeobecných sester o péči o pacienta s tracheostomií - Tučková, Marta (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku ošetřovatelské péče o pacienta s tracheostomií. Jde především o pacienty v akutním stavu, kteří nejsou trvalými nosiči tracheostomické kanyly. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o ošetřovatelské péči o pacienta před a s tracheostomií. Výzkumná část je zaměřena na zjištění úrovně znalostí všeobecných sester v oblasti péče o pacienta s tracheostomií. Dále je zaměřena na znalosti všeobecných sester, které pracovaly na třech typech oddělení - na standardním oddělení, na jednotce intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Také zjišť uje používání otevřeného a uzavřeného systému odsávání na standardním oddělení, na jednotce intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, a zda na těchto pracovištích se využívá koncept Bazální stimulace u pacienta s tracheostomií.