Komunikace sester s ventilovanými pacienty na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení - Němcová, Martina (2010)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Martina Němcová Instituce: Masarykova Univerzita, Lékařská fakulta, Katedra ošetřovatelství Název práce: Komunikace sester s ventilovanými pacienty na Anesteziologicko resuscitačním oddělení Vedoucí práce: PhDr. Andrea Pokorná, Ph.D. Počet stran: 90 Počet příloh: 4 Rok obhajoby: 2010 Klíčová slova: alternativní komunikace, neverbální komunikace, verbální komunikace, umělá plicní ventilace, pacient, všeobecná sestra. Souhrn: Bakalářská práce se zabývá problematikou komunikace pacientů na ventilátoru, kdy je narušena jejich komunikační schopnost a v podstatě jsou odkázáni na neverbální komunikaci. V teoretické části práce jsou uvedeny formy komunikace, se zaměřením na verbální a neverbální komunikaci. Dále jsou prezentovány metody alternativní a augmentativní komunikace. V praktické části jsou zjišťovány znalosti zdravotnických pracovníků v oblasti komunikace s ventilovaným nemocným na dvou pracovištích ARO ve fakultních nemocnicích v Brně.