Těhotenství a novorozenec, syndrom náhlého úmrtí kojenců - Benčíková, Lenka (2010)
Syndrom náhlého úmrtí kojence (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) je definován jako náhlé úmrtí kojence nevysvětlitelné anamnestickými údaji, prohledáním místa úmrtí ani pitevním nálezem. Je nejčastější příčinou po -novorozenecké úmrtnosti v rozvinutých zemích. Patologické změny a patofyziologické charakteristiky některých zemřelých poukazují na chronickou hypoxii, proto se předpokládá, že u části dětí může jít o poruchu regulace kardiorespiračních funkcí. Dítě umírá ve spánku a netrpí. Rizikovými faktormi jsou najčastěji udávané kouření v rodine, nízky socioekomický stav rodiny, sezónnost, spaní na bříšku a věk kojence. V případě SIDS nenese nikdo vinu za úmrtí dítěte. SIDS nelze předcházet ani léčit. Jediné co můžeme je snížit riziko jeho výskytu pomocí preventivních opatření.