Životní styl u pacientů po aortokoronárním bypassu - Havlová, Jaroslava (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na faktory životního stylu u pacientů po prodělané kardiochirurgické operaci aortokoronárním bypassu. Tato revaskularizační operace je indikována u pacientů s různými projevy ischemické choroby srdeční. Ovlivnitelné rizikové faktory (kouření, pohybová aktivita, stravování, aj.) přispívají významným procentem k rozvoji ischemické choroby srdeční a k manifestaci příznaků choroby. Ovlivněním faktorů životního stylu v rámci sekundární prevence lze snížit progresi choroby a tím výrazně zvýšit kvalitu života pacientů. Cíle bakalářské práce jsou zaměřeny na oblasti životního stylu, ve kterých došlo po operaci aortokoronárního bypassu ke změně. Zjišťují také postoj pacientů ke zdravému životnímu stylu a zaměřují se na informační zdroje o zdravém životním stylu.