Studium vzniku rezistence během protinádorové léčby - Křížková, Soňa, 1981-; Kizek, René, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
V práci byla studována souvislost obsahu metalothioneinu (MT) a rezistencí či senzitivitou nádorových buněčných linií k platinovým cytostatikům a těžkým kovům. V případě stanovení MT ve čtyřech lidských primárních buněčných liniích melanomu bylo zjištěno, že obsah MT je více než trojnásobný ve srovnání s kontrolní linií (kožní buňky bez známek nádorové transformace). Stanovený obsah MT v 10 000 buněk byl v jednotlivých liniích 21 pmol, 56 pmol, 54.5 pmol, 32 pmol a u kontrolní linie byl obsah MT 7.5 pmol na 10 000 buněk. Dále bylo zjištěno, že rezistentní a senzitivní buněčné linie neuroblastomu se liší v rychlosti a intenzitě indukce MT v závislosti na koncentraci cisplatiny a karboplatiny. Obsah MT u rezistentních linií byl až o 60 % zvýšený ve srovnání s mateřskou linií. MT pravděpodobně přispívá ke zvýšenému přežívání buněk v přítomnosti cytostatik zároveň s jejich sníženou viabilitou a tedy celkově méně intenzivním metabolismem. Kadmium je známý karcinogen a zároveň je osvědčeným
In this thesis a connection between metallothionein (MT) content and resistance or sensitivity of tumour cell lines to platinum-based cytostatics and heavy metals was studied. In four human melanoma primary cell lines MT content was more than threefold higher compared to control (skin cells without malignant transformation). The determined MT content per 10 000 cells was 21 pmol, 56 pmol, 54.5 pmol, 32 pmol, in control line MT content was 7.5 pmol per 10 000 cells. Moreover resistant and sensitive human neuroblastoma cell lines differ in rapidity and intensity of MT induction in dependence on cisplatin and carboplatin concentration; the observed MT content in resistant lines was up to 60 % increased compared to control mother line. Therefore MT probably contributes to better survival of tumour cells in presence of cytostatic together with their decreased viability and generally less intensive metabolism. Cadmium is a known carcinogen and it is a good inductor of MT. Human fibroblast c
Vedoucí práce: René Kizek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: cytostatika; farmakorezistence; maligní nádorová onemocnění; metalothionein; cancer; cytostatics; pharmacoresistance; Metallothionein; disertace; dissertations