Studium vzniku rezistence během protinádorové léčby - Křížková, Soňa, 1981- (2010)
V práci byla studována souvislost obsahu metalothioneinu (MT) a rezistencí či senzitivitou nádorových buněčných linií k platinovým cytostatikům a těžkým kovům. V případě stanovení MT ve čtyřech lidských primárních buněčných liniích melanomu bylo zjištěno, že obsah MT je více než trojnásobný ve srovnání s kontrolní linií (kožní buňky bez známek nádorové transformace). Stanovený obsah MT v 10 000 buněk byl v jednotlivých liniích 21 pmol, 56 pmol, 54.5 pmol, 32 pmol a u kontrolní linie byl obsah MT 7.5 pmol na 10 000 buněk. Dále bylo zjištěno, že rezistentní a senzitivní buněčné linie neuroblastomu se liší v rychlosti a intenzitě indukce MT v závislosti na koncentraci cisplatiny a karboplatiny. Obsah MT u rezistentních linií byl až o 60 % zvýšený ve srovnání s mateřskou linií. MT pravděpodobně přispívá ke zvýšenému přežívání buněk v přítomnosti cytostatik zároveň s jejich sníženou viabilitou a tedy celkově méně intenzivním metabolismem. Kadmium je známý karcinogen a zároveň je osvědčeným