Etymologický výklad názvů tkalcovského stavu a jeho částí v chorvatštině, srbštině a češtině (ve srovnání s ostatními slovanskými jazyky) - Villnow Komárková, Jana, 1980- (2010)
Tématem disertační práce je etymologický výklad názvů tkalcovského stavu a jeho částí v chorvatštině, srbštině a češtině (ve srovnání s ostatními slovanskými jazyky), popis jejich motivace pojmenování a rekonstrukce jejich sémantického vývoje. Hlavními cíli práce byly: rekonstrukce termínů s předpokládaným praslovanským původem a popis jejich vývoje, analýza mladších chorvatských, srbských a českých názvů a analýza názvů přejatých z cizích jazyků. Na základě provedeného etymologického výkladu lze konstatovat, že všechny názvy s předpokládaným praslovanským původem jsou doloženy v současném lexiku všech tří sledovaných jazyků, a to často s přenesenými významy. Některé z praslovanských názvů se prostřednictvím sémantických posunů staly součástí geografické terminologie a toponymie. Vedle názvů s předpokládaným praslovanským původem byly v práci analyzovány také mladší chorvatské, srbské a české názvy, u nichž byla určována motivace pojmenování a sledován jejich sémantický vývoj. Většina