Fenomén lhaní v prostředí internetu - Konečný, Štěpán, 1977- (2010)
Naši práci jsme koncipovali jako příspěvek k vyjasnění problematiky spolehlivosti virtuálního prostředí. Zahraniční studie sice fenomén lhaní na internetu zkoumají, ale podle našeho názoru nedostatečně systematicky. Jedná se obvykle pouze o výčet motivů pro lhaní ve virtuálním prostředí, avšak již nezohledňují např. vliv virtuálního prostředí, ve kterém ke lži dochází, či systematické věkové třídění. Přitom právě jednotlivá věková období ve vývoji člověka s sebou přinášejí různé potřeby, které samotně lhaní ovlivňují. V naší první empirické studii jsme se proto rozhodli tyto faktory zohlednit, a popsat lhaní na internetu co možná nejkomplexněji. Ve druhé empirické studii jsme se již podrobně zaměřili na oblast mezilidských vztahů v kontextu lhaní, ve třetí studii jsme se pokusili o nalezení nejvhodnějších prediktorů lhaní