Raná dětská mozková obrna : (perinatální encefalopatie) - Lesný, Ivan, 1914-2002 (Státní zdravotnické nakladatelství, 1959)
Odborná publikace je věnována jednak základním úvahám o pojmu a výskytu nemoci, o skladebných prvcích raného vývoje a poruch ústředního nervstva a o biochemických předpokladech mozkové činnosti, jednak etiologii, morfologickým změnám, klinice, symptomatologii, patofyziologii a léčení rané dětské mozkové obrny. V oddíle kasuistiky jsou uvedeny záznamy o větším počtu klinických a ústavních případů. Problematika je řešena z pracovního hlediska dětské neurologie