Proliferace, viabilita a další parametry buněčných kultur po kombinované aplikaci ultrazvuku a cisplatiny - Bernard, Vladan (2010)
Použití cytostatik na bázi komplexů těžkých kovů je jednou z možností léčby nádorových onemocnění v současné lékařské praxi. Přes všechny klady této léčby je jejich použití limitováno některými faktory, mezi které patří například nežádoucí výskyt rezistence buněk nádorové tkáně vůči používanému cytostatiku či nadměrná zátěž pacienta vedlejšími účinky cytostatika. Hlavní mechanizmy ovlivnění biologických struktur neionizujícím ultrazvukovým polem jsou spojeny zejména s jevy způsobenými prostupujícím mechanickým vlněním. Mezi hlavní faktory, ovlivňující živé soustavy v souvislosti s ultrazvukovým ozvučením, je tepelný ohřev, kavitace a mechanické síly. Předložená disertační práce shrnuje výsledky studia kombinovaného působení ultrazvukového pole o nízkých intenzitách a cytostatika cisplatiny na buněčné linie in vitro. Cílem disertační práce bylo vyhodnotit vliv těchto fyzikálně-chemických faktorů v závislosti na jejich experimentálním uspořádání na viabilitu buněk linií lidského ova