New methods of metals determination in fly ash samples - Staňková, Alice (2010)
Naše společnost produkuje řadu odpadů, mezi které se řadí i popílky. Popílky jsou pevné odpady vznikající během spalování domácího, průmyslového odpadu ve spalovnách odpadů, případně při spalování uhlí v elektrárnách. Ve svém souhrnu představují popílky značnou část odpadů produkovaných naší společností. Existují různé způsoby, jak lze tyto popílky recyklovat: např. ve stavebním průmyslu, v konstrukci silnic a dálnic. Rovněž jsou skladovány pro pozdější použití. Zdroje popílků (uhlí a odpady) způsobují jeho různé mineralogické a chemické složení. Protože popílky mají různé možnosti dalšího použití, je velmi důležité stanovit u popílků chemické složení. Klasické metody přípravy těchto vzorků pro analýzu je rozklad kyselinami, nebo metodami alkalického tavení. Tyto metody jsou časově náročné, a ne vždy stoprocentně úspěšné. Také risk kontaminace kyselinami nebo tavidly je v průběhu analýzy nezanedbatelný. V průběhu posledního desetiletí nastal velký rozvoj analýzy pevných vzorků pomocí l