Immune response of porcine macrophages to in vitro infections induced by invasive and noninvasive bacteria from the Enterobacteriaceae family - Pavlová, Barbora, 1981- (2010)
Salmonella využívá při jejím intracelulárním parazitismu dva hlavní soubory genů, které nebyly nalezeny u Escherichia coli. Tyto geny jsou uspořádány do ostrovů patogenity 1 a 2 (tzv. SPI-1 a SPI-2) a podílí se na sestavování a funkci sekrečního systému typu 3 (T3SS), který je nutný pro invazi do hostitelských buněk a přežívání uvnitř. Tento poznatek souvisí s invazivností, Salmonella je fakultativně intracelulární invazivní baktérie, zatímco E. coli je většinou extracelulární neinvazivní baktérie. Hostitelská buňkami zprostředkovaná imunita (CMI), která je charakteristická interakcí makrofágů a Th1 lymfocytů, se výraznou měrou podílí na odstraňování intracelulárních patogenů jako je Salmonella. Makrofágy můžou zničit patogena a hrají zásadní roli v rozvoji, kontrole a odeznění salmonelózy v hostiteli. Avšak k dispozici je pouze omezené množství informací týkajících se role SPI-1 a SPI-2 při interakci salmonely s prasečími makrofágy. Proto jsme v naší studii nejprve infikovali perman