Proteomické přístupy v onkologickém výzkumu: separační metody, SELDI-TOF MS a imunoanalýzy při studiu nádorové angiogeneze - Černá Pilátová, Kateřina; Zdražilová Dubská, Lenka; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Proces tvorby nových krevních cév, angiogeneze, je nezbytná podmínka pro růst nádoru za účelem jeho zásobení kyslíkem a živinami, což vedlo k vývoji antiangiogenní terapie. Stále však chybí vhodný prediktivní faktor pro stanovení účinnosti protinádorové terapie založené na inhibici angiogeneze u konkrétního pacienta. Trombocyty jsou významnými zdroji regulátorů angiogeneze. V této práci byla provedena proteomická SELDI-TOF MS analýza lyzátů trombocytů 31 pacientů s aktivním onkologickým onemocněním, 28 osob, které neměly v době měření aktivní onkologické onemocnění, a 54 zdravých kontrol s cílem srovnat rozdíly v proteinové expresi. Podařilo se identifikovat inhibitor angiogeneze PF-4, jeho exprese však byla v rámci těchto tří skupin shodná stejně jako ostatních detekovaných proteinů. Dále byla provedena komparativní analýza koncentrací adhezních molekul sVCAM-1, sPECAM-1, sE-selektinu, sP-selektinu, sICAM-1 a sICAM-3 v plazmě 22 pacientů s onkologickým onemocněním a 22 zdravých
Tumor growth requires the new blood formation, angiogenesis, for supply of oxygen and nutritients. This fact have led to development of antiangiogenic therapy but no biomarker has yet been found that predicts the efficacy of any angiogenesis inhibition-based cancer therapy for particular patient. Platelets are significant source of angiogenesis regulators. In this study, we performed proteomic SELDI-TOF MS analysis of trombocytes from 31 patients with active oncology disease, 28 individuals in remission and 54 healthy controls to compare differences in protein expression. We indentified angiogenesis inhibitor PF-4. Expression levels of PF-4 along with other detected proteins did not differ in this tree groups. Immunoassay determination and comparision of plasma sVCAM-1, sPECAM-1, sE-selectin, sP-selectin, sICAM-1 and sICAM-3 levels was performed in 22 cancer patients and 22 healthy controls. These molecules are involved in several processes associated with cancer progression
Vedoucí práce: Lenka Dubská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: hmotnostní spektrometrie; imunoanalýza; proteomika; immunoassay; mass spectrometry; mass spectroscopy; proteomics; diplomové práce; CD-ROM; master's theses