Proteomické přístupy v onkologickém výzkumu: separační metody, SELDI-TOF MS a imunoanalýzy při studiu nádorové angiogeneze - Černá Pilátová, Kateřina (2010)
Proces tvorby nových krevních cév, angiogeneze, je nezbytná podmínka pro růst nádoru za účelem jeho zásobení kyslíkem a živinami, což vedlo k vývoji antiangiogenní terapie. Stále však chybí vhodný prediktivní faktor pro stanovení účinnosti protinádorové terapie založené na inhibici angiogeneze u konkrétního pacienta. Trombocyty jsou významnými zdroji regulátorů angiogeneze. V této práci byla provedena proteomická SELDI-TOF MS analýza lyzátů trombocytů 31 pacientů s aktivním onkologickým onemocněním, 28 osob, které neměly v době měření aktivní onkologické onemocnění, a 54 zdravých kontrol s cílem srovnat rozdíly v proteinové expresi. Podařilo se identifikovat inhibitor angiogeneze PF-4, jeho exprese však byla v rámci těchto tří skupin shodná stejně jako ostatních detekovaných proteinů. Dále byla provedena komparativní analýza koncentrací adhezních molekul sVCAM-1, sPECAM-1, sE-selektinu, sP-selektinu, sICAM-1 a sICAM-3 v plazmě 22 pacientů s onkologickým onemocněním a 22 zdravých