Poznání a léčba poruch manželského soužití - Plzák, Miroslav, 1925-2010 (Avicenum, 1973)
Bohatý materiál o příčinách konfliktů v manželském soužití se autor pokusil systematicky utřídit a nastínit i možnost prevence a terapie těchto poruch. V obecné části objasňuje dynamiku a typologii manželství, ve speciálníčásti pak probírá různé typy poruch, které se vyskytují při soužití dvou nedisponovaných jedinců, i obecné a specifické dispozice ke konfliktnímu manželství. Všímá si rovněž poruch způsobených zásahem mimomanželského vztahu amožností jejich řešení